Επτά τροφές που βοηθούν στη ρύθμιση του σακχάρου

καρύδια κανέλα
 
Η σωστή ρύθμιση του σακχαρώδους διαβήτη έχει ως αποτέλεσμα μια απόλυτα φυσιολογική ζωή, χωρίς τις δυσάρεστες κρίσεις υπεργλυκαιμίας και υπογλυκαιμίας. Αξίζει λοιπόν τον κόπο να αποφεύγουμε ή έστω να περιορίζουμε κάποιες τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη ενώ αντίθετα να συμπεριλαμβάνουμε στο καθημερινό πρόγραμμα διατροφής μας κάποιες άλλες που δρουν ρυθμιστικά.
Άλλωστε, ένα σωστό διατροφικό πρόγραμμα είναι απαραίτητο από όλους μας, είτε πάσχουμε από διαβήτη είτε όχι, ώστε να διατηρούμε καλή σωματική και ψυχική υγεία.
Θα αναφερθούμε σε επτά τροφές, εξαιρετικά ωφέλιμες για άτομα με διαβήτη τύπου 2.
1. Κανέλα. Είναι ίσως η πιο γνωστή τροφή, με αντιοξειδωτικές ιδιότητες, που αποδεδειγμένα μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη και συνεπώς τα ποσοστά σακχάρου στο αίμα ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Προτιμούμε την κανέλα Κεϋλάνης, που είναι ανώτερη ποιοτικά και περιέχει λιγότερη κουμαρίνη. Η κουμαρίνη είναι ουσία, που βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στην κοινή κανέλα (κασσία) και η οποία σε μεγάλες δόσεις μπορεί να προξενήσει βλάβες σε συκώτι και νεφρούς. Ένα έως δύο γραμμάρια κανέλας, δηλαδή λιγότερο από μισό κουταλάκι του γλυκού την ημέρα, είναι αρκετό για να αποκομίσουμε τις ευεργετικές της ιδιότητες.
2. Βρώμη*. Τροφή πλούσια σε διαλυτές φυτικές ίνες (β-γλυκάνες), πρωτεΐνη, μαγνήσιο, σύμπλεγμα βιταμινών Β και πλήθος άλλων θρεπτικών και αντιοξειδωτικών ουσιών. Οι φυτικές ίνες της βρώμης την καθιστούν μια ιδανική τροφή για άτομα με σακχαρώδη διαβήτη. Επιβραδύνουν την απορρόφηση της τροφής, οπότε οι υδατάνθρακες απελευθερώνονται σταδιακά στο αίμα και το σάκχαρο αυξάνεται ομαλά. Έχει αποδειχθεί ότι η κατανάλωση βρώμης στο πρωινό οδηγεί σε χαμηλότερες τιμές:

  • του μεταγευματικού σακχάρου (μειωμένες τιμές σακχάρου μετά το γεύμα)

  • της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης

  • της χοληστερίνης

3. Μύρτιλα. Φρούτα με ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιγηραντικές ιδιότητες. Περιέχουν πλήθος βιταμινών, μετάλλων και φυτικών ινών. Οι πολυφαινόλες και οι φυτικές τους ίνες προσφέρουν σημαντική βοήθεια στη μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη.
μύρτιλα
Αρκετές μελέτες έδειξαν ότι η συχνή κατανάλωση μύρτιλου:
  • Μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2
  • Μειώνει τα μεταγευματικά (μετά από γεύμα) επίπεδα σακχάρου στο αίμα
  • Μπορεί να προλάβει τις φλεγμονές του εντέρου
  • Βοηθάει στην τόνωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος
  • Βελτιώνει τη μνήμη
  • Μειώνει την χοληστερίνη
Μισό φλιτζάνι των εκπληκτικών αυτών φρούτων καθημερινά ή δύο με τρεις φορές την εβδομάδα, είναι αρκετό. Μπορούν να καταναλωθούν φρέσκα, κατεψυγμένα ή αποξηραμένα.
4. Τζίντζερ. Μελέτες που δημοσιεύθηκαν σε αμερικάνικα, κυρίως, περιοδικά τα τελευταία χρόνια έδειξαν πως η κατανάλωσή τζίντζερ μπορεί να συμβάλει στη μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη, καθώς και στη μείωση των επιπλοκών του διαβήτη. Ωστόσο, τα άτομα με ΣΔ πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους πριν τη χρήση του διότι το τζίντζερ μπορεί να αλληλεπιδράσει με τη φαρμακευτική τους αγωγή. Μισό κοφτό κουταλάκι του γλυκού καθημερινά, φρέσκο ή σε σκόνη, είναι η ιδανική ποσότητα για να αποκομίσουμε όλα τα οφέλη του πικάντικου αυτού μπαχαρικού.
5. Όσπρια*. Περιέχουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε διαλυτές φυτικές ίνες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αφενός την καταστολή των ενζύμων που βοηθούν την απορρόφηση του σακχάρου και αφετέρου την επιβράδυνση της πέψης. Με λίγα λόγια γίνεται σταδιακή απορρόφηση των σακχάρων της τροφής και τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη έχουν χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου μετά το γεύμα. Προσοχή, να μην είναι παραβρασμένα.
6. Ξηροί καρποί*. Οι ξηροί καρποί, όπως τα αμύγδαλα, τα φουντούκια, τα καρύδια, οι κολοκυθόσποροι, οι ηλιόσποροι, τα κάσιους κ.ά. είναι πλούσιοι σε ακόρεστα λιπάρα, πρωτεΐνες και πλήθος άλλων θρεπτικών συστατικών, ευεργετικών για την υγεία μας. Έρευνες έδειξαν πως η καθημερινή κατανάλωση μιας μικρής χούφτας ξηρών καρπών ημερησίως, κατά προτίμηση άψητων και ανάλατων, μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη, καθώς και την πιθανότητα εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 κατά 20-30%. Πρέπει βέβαια να λαμβάνουμε υπόψη ότι οι ξηροί καρποί είναι τροφές πλούσιες σε θερμίδες, οπότε όταν τους συμπεριλάβουμε στη διατροφή μας πρέπει να μειώσουμε την κατανάλωση άλλων τροφίμων, επίσης πλούσιων σε θερμίδες.
7. Λιναρόσπορος**. Είναι τροφή πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα, διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες, φυσικά αντιοξειδωτικά (όπως οι λιγνάνες) και σε α-λινολεϊκό οξύ, το οποίο στον οργανισμό μας μετατρέπεται σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Αξίζει να σημειώσουμε πως η περιεκτικότητα του λιναρόσπορου σε α-λινολεϊκό οξύ είναι περισσότερη από κάθε άλλη φυτική πηγή. Οι λιγνάνες ανήκουν στα φλαβονοειδή, τα οποία προστατεύουν τον οργανισμό από πολλές παθήσεις και φυσικά μία από αυτές είναι και ο σακχαρώδης διαβήτης. Η κατανάλωση λιναρόσπορου από άτομα με διαβήτη τύπου 2 συμβάλλει στη μείωση του σακχάρου νηστείας στο αίμα και μειώνει τον κίνδυνο επιπλοκών, όπως είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Καλό είναι να αποφεύγουν το λιναρόσπορο άτομα που πάσχουν από φλεγμονώδεις εντερικές παθήσεις, όπως νόσο του Crohn, γυναίκες που έχουν ενδομητρίωση ή πολυκυστικές ωοθήκες ή που βρίσκονται σε περίοδο εγκυμοσύνης ή θηλασμού, άνδρες με προδιάθεση για καρκίνο του προστάτη, όσοι πάσχουν από υποθυρεοειδισμό, καθώς και όσοι λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή.
 
* Οι ωμοί ξηροί καρποί, τα όσπρια και η βρώμη έχουν υψηλές ποσότητες φυτικού οξέος και άλλων ουσιών που εμποδίζουν την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών και προκαλούν ενοχλήσεις στο γαστρεντερικό. Το μούλιασμα όλο το βράδυ σε ένα μπολ νερό με λίγο αλάτι μας απαλλάσσει από αυτά τα προβλήματα. Μετά το μούλιασμα διατηρούνται στο ψυγείο έως τρεις ημέρες.
** Τον λιναρόσπορο μπορούμε να τον αλέσουμε και να τον διατηρήσουμε στο ψυγείο σε αεροστεγή συσκευασία για μια βδομάδα. Μπορούμε να τον προσθέσουμε σε φαγητά, σαλάτες και σε ροφήματα. Ένα με δύο κοφτά κουταλάκια του γλυκού είναι αρκετά για να αποκομίσουμε τα οφέλη του. Αν θέλουμε να τον χρησιμοποιήσουμε με τη μορφή ολόκληρου σπόρου, πρέπει να τον αφήσουμε σε νερό για αρκετές ώρες (π.χ όλο το βράδυ). Με τον τρόπο αυτόν μαλακώνει το κέλυφός του, γίνεται εύπεπτος και τα θρεπτικά συστατικά του είναι πιο απορροφήσιμα από τον οργανισμό μας.
Προσοχή. Οι οδηγίες στο παραπάνω άρθρο, είναι απλά συμβουλευτικές και δεν υποκαθιστούν σε καμία περίπτωση το γιατρό σας.


από Σαββίνα Κουσλόγλου

Καλώς ήρθατε! Είμαι η Σαββίνα Κουσλόγλου και ασχολούμαι με τον Ιατρικό Βελονισμό. Η διάθεσή μου να μοιραστώ τις γνώσεις μου μαζί σας στο κομμάτι της υγείας, της απώλειας βάρους και της υγιεινής διατροφής με ώθησε να φτιάξω αυτό το blog. Σας ευχαριστώ πολύ που το επισκεφτήκατε!
savinakousloglou.gr
ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ. Απόλυτα ασφαλής και ανώδυνη θεραπεία, ιδανική για:
  • Απώλεια Βάρους-Σύσφιξη-Κυτταρίτιδα
  • FaceLift-Εξομάλυνση ρυτίδων
  • Διακοπή καπνίσματος
  • Άγχος-Φοβίες
  • Οξύς και χρόνιος πόνος
savinakousloglou.gr
βελονισμός1

“Υπάρχει μόνο ένα σημαντικό άτομο στην κλινική μου – ο ασθενής” Φράση που έλεγε συχνά ο μεγάλος δ... Δείτε περισσότερα...

healthy food2

Ο ρόλος του ανοσοποιητικού συστήματος είναι η προστασία του οργανισμού από παθογόνους μικροοργαν... Δείτε περισσότερα...